Конкурентоспроможність будівельних підприємств в умовах цифровізації - Горощак, Назарій Ярославович (Академічні візії, 2025)
У статті досліджено підходи до забезпечення конкурентоспроможності будівельних підприємств в умовах цифровізації економіки. Проаналізовано ключові тенденції цифрової трансформації галузі, зокрема впровадження BIM-технологій, хмарних сервісів, великих даних, штучного інтелекту та IoT. Систематизовано чинники впливу на конкурентоспроможність у цифровому середовищі. Розроблено модель оцінювання рівня цифровізації за критеріями технологічної зрілості, організаційної готовності та економічної ефективності. Запропоновано стратегічні напрями цифрової трансформації та визначено основні бар’єри її реалізації в Україні.