Міждисциплінарна взаємодія як підхід у викладанні академічної англійської мови - Добровольська, Оксана Ярославівна; Волощук, Аліна Володимирівна (Академічні візії, 2025)
Постановка проблеми дослідження. В умовах сьогодення англійська мова є ключовим засобом міжнародної наукової комунікації, що спричинює суттєві виклики, які постають перед закладами вищої освіти у процесі впровадження в освітній процес академічної англійської мови, зокрема, невизначеність цілей і змісту ЕАР-курсів як наслідок відсутності уніфікованих стандартів щодо структури, тривалості та очікуваних результатів навчання і відсутність міждисциплінарної інтеграції ЕАР із фаховими дисциплінами. Мета дослідження – вивчити досвід викладання академічної англійської мови на другому освітньому рівні у вищому навчальному закладі мистецької освіти, зокрема, в аспекті подолання браку міждисциплінарної взаємодії із фаховими дисциплінами. Новизна дослідження. Вперше узагальнюється досвід інтеграції академічної англійської мови з фаховими дисциплінами спеціальності 022 Дизайн, 023 Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація. Практичне значення. Результати дослідження сприятимуть розробці робочих програм навчальної дисципліни «Академічна англійська мова». Результати дослідження. У практиці викладання академічної англійської мови використовуються стратегії навчання, що відображають основні сучасні напрямки: технологічна інтеграція, жанровий підхід, мультимодальність, диференціація навчання та фокус на риторичних стратегіях. Міждисциплінарна взаємодія як підхід у викладанні академічної англійської мови для мистецьких спеціальностей реалізується шляхом низки стратегій: спільна розробка і координація, інтеграція автентичних матеріалів, проєктно-орієнтоване навчання, мультимодальні інструменти, диференційований підхід, формування міждисциплінарної культури. Висновки. Подолання браку міждисциплінарної взаємодії із фаховими дисциплінами можливе через кооперацію викладачів, інтеграцію автентичних матеріалів, проєктну діяльність, мультимодальні інструменти та диференційований підхід. Це створює цілісну освітню модель, де англійська наукова мова стає органічною частиною мистецької освіти, посилює мотивацію студентів, долає мовну та академічну різнорівневість студентів, залучає цифрову інфраструктуру та розширює доступ до актуальних освітніх ресурсів.