Психологічна стійкість як чинник подолання соціальних бар’єрів молоддю з інвалідністю - Чиханцова, Олена Анатоліївна; Жарков, Олександр Вікторович (Академічні візії, 2026)
У статті здійснено комплексний теоретичний аналіз феномену психологічної стійкості як фундаментального внутрішнього ресурсу молоді з інвалідністю в контексті подолання багатоаспектних соціальних бар’єрів. Обґрунтовано, що в умовах трансформації сучасної інклюзивної парадигми фокус наукового дискурсу зміщується з медико-реабілітаційних аспектів обмеження життєдіяльності на розвиток суб’єктного адаптаційного потенціалу особистості. Розкрито сутність поняття «психологічна стійкість» (резильєнтність) як складної динамічної здатності до відновлення та збереження психологічної цілісності під тиском деструктивних чинників середовища. Авторську увагу зосереджено на детермінації основних груп соціальних бар’єрів, що перешкоджають повноцінній інтеграції молоді: соціально-перцептивних (стереотипізація, стигматизація), комунікативних (ізоляція, труднощі встановлення міжособистісних зв’язків) та інфраструктурних (архітектурна недоступність). Деталізовано структуру психологічної стійкості молоді з інвалідністю, що охоплює: когнітивний компонент (стійка позитивна ідентичність, самоприйняття власної тілесності); емоційно-вольовий (емоційна стабільність, стресостійкість); регулятивний (внутрішній локус контролю, здатність до саморегуляції) та поведінковий (асертивність, конструктивні копінг-стратегії, навички соціальної взаємодії). Доведено, що високий рівень стійкості сприяє якісній зміні життєвої стратегії: від пасивного пристосування до обставин до активної суб'єктної позиції.