Системний підхід до забезпечення економічної безпеки сільськогосподарських підприємств в умовах війни - Васильців, Т.Г.; Куницька-Іляш, М. В.; Максим, В.Л. (Академічні візії, 2026)
У статті обґрунтовано необхідність застосування системного підходу до забезпечення економічної безпеки сільськогосподарських підприємств України в умовах повномасштабної війни. Доведено, що воєнні дії суттєво ускладнили середовище функціонування аграрного бізнесу, посиливши виробничі, фінансові, логістичні, кадрові та інституційні загрози. Руйнування інфраструктури, обмеження експортних можливостей, зростання витрат і дефіцит ресурсів негативно позначилися на ефективності діяльності підприємств сільського господарства, їх фінансовій стійкості та здатності до відтворення виробничого потенціалу.Обґрунтовано, що в умовах війни економічна безпека аграрних підприємств набуває стратегічного значення, оскільки визначає їх спроможність адаптуватися до високої невизначеності, мінімізувати втрати та забезпечувати безперервність господарської діяльності. Запропоновано розглядати економічну безпеку як комплексну систему, що інтегрує фінансову, виробничу, інноваційну, кадрову та логістичну складові й функціонує на засадах проактивного управління ризиками.Сформульовано практичні рекомендації щодо зміцнення економічної безпеки сільськогосподарських підприємств, зокрема шляхом диверсифікації виробництва і каналів збуту, підвищення фінансової стійкості через оптимізацію витрат, використання інструментів державної підтримки, розвитку внутрішніх систем управління ризиками та збереження кадрового потенціалу. Наголошено на важливості узгоджених дій держави й бізнесу у сфері фінансово-кредитної підтримки, гарантування інвестицій, розвитку альтернативної логістики та розмінування сільськогосподарських угідь. Реалізація запропонованих підходів сприятиме підвищенню стійкості аграрних підприємств і формуванню передумов для їх відновлення в повоєнний період.