Концептуальні засади державної енергетичної політики України в умовах збройної агресії - Шепель, Т. В. (Академічні візії, 2026)
У статті здійснено комплексний аналіз сучасного стану енергетичного сектору України в умовах повномасштабної війни, з особливим акцентом на функціонування газотранспортної та газорозподільчої систем. Розглянуто ключові виклики, що постали перед енергетичною галуззю внаслідок збройної агресії росії. Визначено, що енергетична безпека в умовах воєнного стану набула статусу одного з базових елементів національної безпеки та чинника економічної стійкості держави. Проаналізовано стан газовидобутку, функціонування підземних сховищ газу в умовах постійних загроз і пошкоджень мереж. Наголошено, що, попри значні матеріальні втрати та ускладнення доступу до окремих об’єктів, газова інфраструктура України зберегла працездатність і забезпечує постачання природного газу населенню, промисловості та комунальному сектору, а також виконує важливу стабілізаційну функцію для європейського енергетичного ринку.