Навчання української мови за професійним спрямуванням майбутніх менеджерів місцевого самоврядування: комунікативно-діяльнісний та жанрово-орієнтований підходи - Добровольська, О.Я.; Апшай, М.В.; Сорокіна, Н.Ю. (Академічні візії, 2025)
У статті розглянуто сучасні методичні підходи до викладання української мови за професійним спрямуванням у студентів освітньої програми «Менеджмент місцевого самоврядування». Актуальність дослідження зумовлена потребою підготовки фахівців, здатних ефективно здійснювати комунікацію у сфері місцевого управління, створювати офіційні документи та застосовувати мовні знання у практичних управлінських ситуаціях. Метою роботи є визначення та обґрунтування ефективних методичних засад викладання української мови, а також розробка системи практичних завдань, що сприяють формуванню професійної мовної компетентності майбутніх управлінців. Наукова новизна дослідження полягає у комплексному аналізі інтеграції трьох підходів — комунікативно-діяльнісного, жанрово-орієнтованого та компетентнісного — у навчальний процес студентів управлінських спеціальностей. Уперше запропоновано модель поєднання цих підходів у єдиному навчальному модулі та розроблено банк практичних завдань, адаптованих до реальних управлінських ситуацій. Практична значущість роботи полягає у можливості використання результатів дослідження викладачами для створення навчальних програм, посібників та інтерактивних курсів, що відповідають сучасним освітнім стандартам. Результати і перспективи. У статті окреслено специфіку мовних потреб студентів спеціальності «Менеджмент місцевого самоврядування», серед яких — уміння складати офіційні документи, навички публічної комунікації, здатність працювати з інформаційними ресурсами та розвиток критичного мислення. Показано, що інтеграція трьох підходів забезпечує формування комплексної професійної мовної компетентності, яка включає мовні, комунікативні, управлінські та цифрові навички. Результати дослідження відкривають перспективи подальшого вдосконалення методики викладання української мови у вищій школі, зокрема через використання цифрових технологій, мультимодальних матеріалів та міждисциплінарних підходів.