Корпоративна культура як драйвер стратегічних змін - Котвицька, Наталія Миколаївна; Старіков, Антон Олександрович (Академічні візії, 2026)
У статті досліджено роль корпоративної культури як драйвера стратегічних змін. Актуальність зумовлена потребою адаптації підприємств до динамічного середовища, де управлінські інструменти потребують культурної підтримки. Метою є визначення механізмів впливу культури на стратегічні перетворення та формування практичних рекомендацій. Проаналізовано концепції корпоративної культури й підходи до управління змінами, виявлено зв’язок між культурними характеристиками та результативністю стратегічних ініціатив. Визначено бар’єри культурного опору й способи їх подолання. Обґрунтовано, що культура може бути каталізатором або гальмом трансформацій. Запропоновано модель культурної трансформації та окреслено напрями подальших досліджень.