Криміналістична характеристика порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами - Федчак, Ігор (Академічні візії, 2026)
Мета дослідження полягає у формуванні та науковому обґрунтуванні криміналістичної характеристики зазначеної категорії правопорушень як підґрунття для підвищення ефективності розслідування і оцінювання доказів. Об’єктом дослідження являються суспільні відносини та практичні закономірності слідоутворення і доказування, що виникають під час порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами. В статті визначено науково-прикладне значення криміналістичної характеристики порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами, як системи типових закономірностей події, що забезпечує цілеспрямоване формування версій і раціональне планування першочергових процесуальних дій. Обгрунтовано, що вирішальною умовою ефективного доказування постає своєчасна фіксація слідів у зовнішньому середовищі місця події та у внутрішньому середовищі транспортного засобу, оскільки дорожня обстановка швидко змінюється, а цифрові носії даних можуть бути перезаписані. Встановлено, що структура криміналістичної характеристики має включати обстановку і умови події, механізм і спосіб порушення, слідову картину, особу водія та поведінкові чинники, а також технічні аспекти експлуатації, які впливають на керованість і можливість уникнення наслідків. Доведено, що тактичні рішення слідчого повинні бути узгоджені з експертними дослідженнями, насамперед автотехнічними, трасологічними та судово медичними, разом із цим необхідним є раннє вилучення відеоматеріалів і даних реєстраторів як джерела об’єктивізації часової лінії, швидкісних режимів і маневрів. Обгрунтовано доцільність використання підходів процесного управління для координації дій слідчої оперативної групи, що підвищує контроль ризиків втрати доказової інформації і забезпечує відтворюваність рішень. Встановлено, що системне зіставлення слідової картини, висновків експертів, показань свідків і цифрових даних надає можливість перевіряти альтернативні версії, зокрема щодо технічної несправності, порушення пріоритету або впливу умов дорожнього середовища, та формувати профілактичні пропозиції для державних органів влади і власників інфраструктури. Разом із цим виконано узагальнення сучасних наукових підходів до елементів характеристики, де уточнено роль обстановки як активного чинника механізму події, а також показано, що предмет доказування охоплює не лише транспортний засіб, але і сукупність матеріальних та електронних джерел відомостей.