Протидія оперативними підрозділами Державного бюро розслідувань злочинам проти встановленого порядку несення військової служби - Федчак, Ігор (Академічні візії, 2025)
Мета дослідження полягає у виробленні обґрунтованих підходів до підвищення результативності та законності протидії оперативними підрозділами Державного бюро розслідувань злочинам проти встановленого порядку несення військової служби. Об’єктом дослідження являється діяльність оперативних підрозділів Державного бюро розслідувань у системі виявлення, припинення та документування злочинів проти встановленого порядку несення військової служби. В статті охарактеризовано проблематику протидії оперативними підрозділами Державного бюро розслідувань злочинам проти встановленого порядку несення військової служби, з урахуванням підвищеної суспільної значущості таких посягань для дисципліни, керованості підрозділів і безпеки особового складу в умовах воєнного стану. Визначено, що результативність протидії залежить від поєднання швидкості реагування та безумовної законності дій, оскільки будь яке порушення процедур знижує доказову цінність отриманих матеріалів і створює підстави для процесуального нівелювання здобутої інформації. Обґрунтовано, що нормативне підґрунття протидії формується положеннями кримінального законодавства щодо військових кримінальних правопорушень, а також правилами підслідності та завданнями Державного бюро розслідувань, що зумовлює необхідність чіткого алгоритму взаємодії оперативних і слідчих підрозділів разом із процесуальним керівником. Встановлено, що значна частина подій розгортається у внутрішньому середовищі військових колективів, де підлеглість, груповий тиск і ризики замовчування ускладнюють отримання первинних свідчень, а ротації та переміщення прискорюють втрату матеріальних і цифрових слідів. Доведено, що ключовими умовами успішного документування є рання фіксація первинної інформації, збереження ланцюга походження даних, своєчасне припинення триваючої шкоди та активний захист потерпілих, свідків і викривачів від тиску.