Сервісна культура в системі управління готельно-ресторанними комплексами: вплив на лояльність клієнтів та фінансові результати - Березівська, Оксана; Стадник, Мирослава (Академічні візії, 2025)
Мета дослідження полягає у розкритті причинно-наслідкового зв’язку між рівнем сформованості сервісної культури, лояльністю клієнтів та фінансовими результатами готельно ресторанних комплексів, із визначенням управлінських механізмів, які надають найбільший ефект. Об’єктом дослідження являється система управління готельно ресторанними комплексами, з фокусом на організацію сервісних процесів, поведінкові стандарти персоналу і практики підтримки якості. В статті розглянуто сервісну культуру як інтегровану управлінську систему готельно ресторанних комплексів, яка забезпечує стабільність якості у внутрішньому середовищі та відображається у зовнішньому середовищі через клієнтський досвід, репутацію і повторні візити. Метою дослідження є розкриття причинно наслідкового зв’язку між рівнем сформованості сервісної культури, лояльністю клієнтів та фінансовими результатами, а також визначення управлінських механізмів, які забезпечують ефект для доходів і витрат. У межах дослідження визначено ключові складові сервісної культури, зокрема цінності, стандарти комунікації, добір і навчання персоналу, лідерство, узгодженість процесів між готельною та ресторанною складовими, а також системи зворотного зв’язку. Встановлено, що лояльність формується на всьому клієнтському шляху, від етапу пошуку і бронювання до післявізитної комунікації, при цьому вирішальною умовою виступає послідовність сервісу між змінами та здатність закладу здійснювати сервісне відновлення без ескалації конфлікту. Доведено, що сервісна культура впливає на фінансові результати через канали повторних бронювань, зростання середнього чека, цінову стійкість, оптимізацію витрат на компенсації, а також зниження плинності кадрів і втрат продуктивності у період адаптації. Охарактеризовано значення персоналізації маркетингових комунікацій та інноваційних підходів до утримання клієнтів, які підсилюють сервісну культуру за умов реальної готовності персоналу діяти етично, швидко і послідовно.