Цифрові технології в адміністративному судочинстві: правові аспекти використання інформаційно-комунікаційних систем - Федчишин, Сергій Анатолійович (Академічні візії, 2026)
У статті здійснено аналіз проблем цифрової трансформації адміністративного судочинства України крізь призму положень Кодексу адміністративного судочинства України. Обґрунтовано, що Кодекс адміністративного судочинства України виступає системоутворювальним нормативно-правовим актом, який не лише регламентує традиційні процесуальні механізми, а й формує сучасну модель здійснення правосуддя в умовах цифрового суспільства та правового режиму воєнного стану в Україні. Акцентовано увагу на трансформації базових принципів адміністративного судочинства – доступності, відкритості, гласності, рівності сторін, змагальності та розумних строків розгляду справ – під впливом цифрових технологій, автоматизації процедур та використання елементів штучного інтелекту.Особливу увагу приділено ролі Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи як ключової інфраструктурної основи цифровізації правосуддя. Проаналізовано її функціональне призначення, правову природу та значення для забезпечення електронного документообігу, автоматизованого розподілу справ, фіксації судових засідань, дистанційної участі сторін і електронного доказування. Доведено, що Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система сприяє підвищенню ефективності та прозорості судового захисту, зменшенню бюрократичних бар’єрів і процесуальній економії ресурсів.Розглянуто правові аспекти використання відеоконференцзв’язку та електронних доказів в адміністративному процесі, визначено їх значення для забезпечення безперервності здійснення правосуддя у кризових умовах. Водночас, окреслено основні ризики цифровізації, зокрема технічні збої, загрози та виклики кібербезпеки, нерівномірний доступ до цифрових технологій та проблеми автентичності електронних доказів. Зроблено висновок, що процеси цифровізації, закладені в Кодексі адміністративного судочинства України, мають системний і незворотний характер та створюють підґрунтя для подальшої еволюції адміністративного судочинства до ефективної, прозорої та орієнтованої на людину моделі, що відповідає європейським стандартам.