Захист прав військовополонених у контексті сучасних гібридних воєн - Дубова, К. О.; Дубинський, О. Ю. (Академічні візії, 2025)
У статті розглядаються питання захисту прав військовополонених у контексті сучасних гібридних воєн. Констатовано, що сучасні гібридні війни, які поєднують традиційні військові дії з використанням інформаційних, економічних, кібернетичних та інших неконвенційних методів, створюють нові виклики для міжнародного гуманітарного права (МГП). Вказано, що значна кількість науковців схильні вважати, що збройна агресія російської федерації проти України розглядається як специфічна форма воєнних дій, яка в контексті початку ХХІ століття отримала визначення «гібридна війна». Підкреслено, що ключовою правовою основою для застосування норм права у сфері забезпечення захисту прав людини в умовах збройних конфліктів слугують міжнародно-правові акти, зокрема Женевські конвенції 1949 року та Додаткові протоколи до них, які створюють надійну правову основу для захисту прав військовополонених навіть у контексті гібридних конфліктів. Проте ці документи були розроблені в умовах класичних міждержавних воєн і не завжди враховують специфіку сучасних гібридних загроз, таких як участь недержавних акторів, інформаційні атаки та кібервійни.Зроблено висновок, що ефективний захист військовополонених у гібридних конфліктах потребує адаптації існуючих норм міжнародного гуманітарного права до нових реалій. Це може включати уточнення статусу учасників конфлікту, які діють поза межами класичних збройних сил, а також розробку механізмів захисту від нових форм насильства, таких як психологічний тиск чи маніпуляція інформацією. Важливою проблемою залишається забезпечення відповідальності за порушення прав військовополонених. У гібридних війнах часто спостерігається розмивання відповідальності через використання проксі-груп чи інших нелегальних структур. Це вимагає посилення міжнародного співробітництва у сфері розслідування воєнних злочинів, удосконалення механізмів притягнення винних до відповідальності та забезпечення доступу постраждалих до правосуддя. Особливу увагу необхідно приділити питанням гуманітарного доступу до військовополонених. У багатьох сучасних конфліктах гуманітарні організації стикаються з перешкодами у виконанні своїх функцій. Це потребує не лише посилення правових гарантій їхньої діяльності, але й забезпечення реальної можливості моніторингу умов утримання військовополонених.