Правовий статус військовополонених: теоретичний аналіз міжнародного гуманітарного права - Дубова, К. О.; Достдар, Р. М. (Академічні візії, 2026)
У цій статті розглядаються ключові аспекти правового регулювання статусу військовополонених, особливості їхнього захисту в різних типах збройних конфліктів, а також виклики, які постають перед міжнародною спільнотою у цій сфері. Вказано, що військовополонені є однією з найбільш вразливих категорій осіб під час збройних конфліктів. Їхній правовий статус визначається низкою міжнародних документів, серед яких Женевські конвенції 1949 року та Додаткові протоколи до них займають центральне місце. Ці акти встановлюють основні принципи захисту військовополонених, включаючи заборону катувань, знущань, дискримінації та інших форм негуманного поводження. Водночас практика застосування цих норм часто стикається з викликами, які виникають унаслідок нових форм збройних конфліктів, таких як асиметричні війни чи терористичні акти. Наголошено на важливості принципів утримання військовополонених в умовах, які забезпечують їхнє фізичне та психічне здоров’я. Підкреслено, що держави, які беруть участь у збройному конфлікті, несуть відповідальність за дотримання положень міжнародного гуманітарного права щодо військовополонених. Це включає створення спеціальних таборів для їхнього утримання, забезпечення належного контролю за умовами перебування та проведення регулярних перевірок представниками Міжнародного Комітету Червоного Хреста. Окрім того, вказано, що держави, які беруть участь у збройному конфлікті, зобов’язані забезпечувати ефективний контроль за діями своїх збройних сил і гарантувати, що всі особи, які перебувають у полоні, отримують передбачений захист. Особливу увагу необхідно приділяти питанням репатріації військовополонених після завершення активних бойових дій.Вказано, що сучасні збройні конфлікти, які все частіше мають асиметричний характер і включають участь недержавних акторів, ставлять нові виклики перед міжнародним гуманітарним правом. Важливо адаптувати існуючі норми до цих реалій, зокрема розробляти нові механізми захисту військовополонених у нетрадиційних умовах конфлікту.