Інтеграція засобів хортингу в систему військово-патріотичного виховання студентської молоді в умовах воєнного стану - Кудряшов, Ігор Олександрович (Академічні візії, 2026)
Актуальність дослідження зумовлена необхідністю підвищення ефективності військово-патріотичного виховання студентської молоді. Ускладнення соціально-політичних викликів актуалізує потребу в інтеграції національно орієнтованих видів спорту до освітнього процесу як засобу формування фізичної підготовленості, морально-вольової стійкості та культури безпеки. Метою статті є теоретичне обґрунтування засад інтеграції засобів хортингу в систему військово-патріотичного виховання студентської молоді в умовах воєнного стану та окреслення напрямів підвищення результативності їх використання у формуванні фізичної готовності, психологічної стійкості й громадянської відповідальності. Методи дослідження. Застосовано аналітичне узагальнення наукових джерел, системно-структурний аналіз, порівняльний підхід, моделювання педагогічних процесів, а також метод теоретичної інтерпретації результатів. Результати. Досліджено сучасні підходи до військово-патріотичного виховання в умовах воєнного стану. Встановлено інтегративний потенціал хортингу як національного виду спорту, що поєднує фізичний, прикладний і ціннісний компоненти підготовки. Виявлено організаційно-педагогічні умови ефективного впровадження засобів хортингу в освітній процес закладів вищої освіти. Доведено доцільність розроблення структурно-функціональної моделі інтеграції, яка забезпечує системність, керованість і можливість моніторингу результатів. Окреслено основні науково-практичні проблеми, зокрема концептуальну невизначеність співвідношення спортивного та виховного складників, недостатність емпіричних даних і потребу в розробленні валідних критеріїв оцінювання морально-вольових та безпекових результатів. Висновки та перспективи подальших досліджень. Обґрунтовано доцільність системної інтеграції засобів хортингу в систему військово-патріотичного виховання студентської молоді як чинника формування фізичної готовності та громадянської зрілості. Перспективи досліджень пов’язані з емпіричною верифікацією ефективності запропонованої моделі, розробленням інструментарію кількісного та якісного оцінювання результатів підготовки та адаптацією моделі до різних безпекових сценаріїв функціонування закладів вищої освіти.