Розвиток цифрових технологій як драйвер ESG-орієнтованої бізнес-екосистеми - Филюк, Галина Михайлівна; Пасічнюк, Кирил Валерійович (Академічні візії, 2026)
У статті встановлено, що у сучасних наукових дослідженнях існує цілий ряд спеціальних міжнародних індексів, за допомогою яких оцінюється рівень розвитку цифровізації економіки країни. Проаналізовано одинадцять найважливіших загальновизнаних міжнародних показників, які вважаються індикаторами інноваційного та технологічного потенціалу країн, можливостей їх розвитку у сфері високих технологій і цифрової економіки, зокрема NRI, IDI, EGDI, DEI, GCI, WDCI, I-DESI, GII, EPART, BCG e-Intensity та DAI. Визначено, що ці показники дають можливість оцінити стан цифровізації національної економіки крізь призму різноманітних субіндексів та індикаторів, порівняти їх та визначити потенційні можливості для подальшого становлення країни у обраному напрямку цифрового розвитку. Досліджено рівень та динаміку зазначених індексів в Україні у 2008–2024 роках, згідно з якою Україна демонструє високі результати в окремих цифрових сферах (електронне врядування, участь громадян, експорт ІТ-послуг тощо), однак загальна оцінка залишається негативною і не повною. Обґрунтовано, що поширення цифрових технологій у діяльності компаній супроводжується зростанням уваги до екологічних і соціальних аспектів розвитку, у зв’язку з чим економічні результати розглядаються у взаємозв’язку з соціальною відповідальністю та довгостроковою стійкістю розвитку. Встановлено, що будь-який технологічний прорив зазнає незапланованих втрат екологічного, соціального і психологічного характеру, що актуалізує інтеграцію ESG-принципів у цифрову трансформацію бізнесу та формування ESG-орієнтованих бізнес-екосистем.