Концепція освітнього менеджменту в контексті впровадження сучасних педагогічних інновацій - Смолінська, Олеся; Левків, Галина; Левків, Данило (Академічні візії, 2026)
Метою дослідження є теоретично обґрунтувати освітній менеджмент як систему управління впровадженням сучасних педагогічних інновацій у закладі освіти. Об’єктом дослідження являється процес управління педагогічними інноваціями в закладі освіти з урахуванням взаємодії внутрішнього і зовнішнього середовищ. В статті розглянуто концепцію освітнього менеджменту як системну основу впровадження сучасних педагогічних інновацій у закладах освіти. Акцент зроблено на тому, що інновації набувають стійкого ефекту лише за умов узгодження цілей, ресурсів, ролей, комунікації та процедур оцінювання результатів у внутрішньому середовищі організації, а також за умов прозорої взаємодії із зовнішнім середовищем, зокрема з батьківською спільнотою, засновниками та партнерами. Обґрунтовано значення лідерства, розподілу відповідальності, професійного розвитку педагогів, управління ресурсами, ризиками та організаційною культурою довіри, де зворотний зв’язок використовується для вдосконалення. Окрему увагу приділено відповідальному застосуванню рішень на базі застосованих цифрових технологій, включно з технологіями на базі штучного інтелекту, із урахуванням етики, безпеки даних та запобігання упередженості. Методологічну основу становлять аналіз і узагальнення наукових підходів до управління освітніми змінами, систематизація інструментів підтримки педагогічних інновацій, а також концептуальне моделювання взаємозв’язків між управлінськими діями та освітніми результатами. Наукова новизна полягає у формуванні інтегрованого бачення освітнього менеджменту як підґрунтя для синхронізації педагогічних інновацій із цілями якості освіти, добробутом учнів і професійною стійкістю педагогічних команд. Результати можуть слугувати підґрунтям для розроблення внутрішніх політик закладу освіти, програм підвищення кваліфікації та рішень щодо інвестицій у навчальні матеріали і цифрові інструменти у довгостроковій перспективі розвитку закладу.