Педагогічні умови формування бандурної техніки студентів факультетів мистецтв у процесі інструментальної підготовки - Мельник, Максим Юрійович (Академічні візії, 2025)
У статті розглянуто педагогічні умови формування бандурної техніки студентів факультетів мистецтв у процесі інструментальної підготовки. Актуальність дослідження зумовлена необхідністю модернізації мистецької освіти та підвищення ефективності професійної підготовки майбутніх бандуристів в умовах зростання вимог до виконавської майстерності. На основі аналізу наукових праць із теорії інструментального навчання, виконавської методики та музичної педагогіки обґрунтовано специфіку формування технічних умінь і художньо-виражальних навичок бандуриста. Визначено недостатню розробленість проблеми педагогічних умов у контексті саме бандурного виконавства, що зумовлює необхідність її поглибленого теоретичного осмислення. Метою статті є теоретичне обґрунтування педагогічних умов формування бандурної техніки студентів факультетів мистецтв, уточнення їх змістових характеристик та аналіз механізмів реалізації у професійній підготовці бандуристів. У дослідженні розкрито сутність педагогічних умов як комплексу цілеспрямовано організованих факторів навчального середовища, що забезпечують ефективність формування техніко-виконавського апарату, художньо-інтонаційного мислення та рефлексивної діяльності студентів. Обґрунтовано три ключові педагогічні умови: педагогічне стимулювання мотивації до опанування техніки; створення проблемно-творчих завдань, спрямованих на усвідомлення технічного прийому як художнього засобу; активізація рефлексії й самокорекції на основі використання сучасних інформаційно-комунікаційних технологій. У процесі дослідження висвітлено також дискусійні аспекти, пов’язані з балансом між технічною досконалістю та художньою цілісністю, роллю педагога-виконавця в системі інструментальної підготовки, проблемами об’єктивності оцінювання інтерпретаційних результатів студентів. Доведено, що результативність формування бандурної техніки забезпечується інтеграцією мотиваційної, техніко-творчої та рефлексивної складових, які у своїй єдності сприяють становленню професійної майстерності майбутнього бандуриста.