Економічна ефективність інвестицій в освітлювальне обладнання салонів краси: вплив на якість колористичних послуг та фінансові результати діяльності - Джумабаєва, Мафтуна Бохадирівна (Академічні візії, 2026)
У статті представлено результати комплексного економічного дослідження впливу якості освітлення на фінансові показники діяльності салонів краси, що спеціалізуються на послугах колорування волосся. Проаналізовано взаємозв'язок між спектральними характеристиками освітлювального обладнання та точністю цветодіагностики, що безпосередньо впливає на задоволеність клієнтів та економічні результати підприємства. Досліджено структуру економічних втрат, пов'язаних із помилками кольоровизначення внаслідок неоптимального освітлення, включаючи прямі витрати на корекції, втрачений дохід від незадоволених клієнтів та репутаційні збитки. На основі емпіричних даних обґрунтовано економічну доцільність інвестицій у професійне освітлювальне обладнання та розраховано показники окупності таких вкладень. Представлено авторську методологію LUMIGLOW як інструмент підвищення економічної ефективності колористичних послуг через оптимізацію процесів цветодіагностики. Сформульовано практичні рекомендації щодо організації освітлення робочого простору колориста з позиції максимізації економічної віддачі. Доведено, що інвестиції в якісне освітлення забезпечують значний економічний ефект через зниження частки помилок, підвищення задоволеності клієнтів та зростання середнього чека на послуги.