Регуляторна модель захисту прав споживачів на ринку віртуальних активів: досвід імплементації стандартів MiCA - Федорук, Наталія Сергіївна (Академічні візії, 2026)
Стаття присвячена комплексному дослідженню правових механізмів захисту прав споживачів на ринку віртуальних активів у контексті імплементації стандартів європейського Регламенту MiCA. Автор зазначає, що стрімкий розвиток цифрових технологій зумовлює інформаційну асиметрію та високу волатильність ринку, що за відсутності належного нагляду посилює ризики шахрайства та обмежує права споживачів.У статті проаналізовано модель «поділеного нагляду» ЄС, де національні компетентні органи (NCAs) здійснюють авторизацію постачальників послуг (CASPs) під координацією ESMA та EBA. Ключовим превентивним механізмом визначено обов’язкову авторизацію CASPs, яка включає перевірку репутації керівництва та систем управління ризиками. Особлива увага приділена трансформації «білої книги» (White Paper) з маркетингового документа на юридично значущий проспект емісії, що мінімізує інформаційну асиметрію та встановлює адміністративну відповідальність за достовірність даних.Досліджено внутрішні механізми захисту, зокрема обов’язок постачальників послуг з криптоактивами впроваджувати безоплатні процедури розгляду скарг та забезпечувати правове відокремлення активів клієнтів від власних коштів платформи. Такі заходи, разом із політикою запобігання конфліктам інтересів, формують «адміністративний каркас» безпеки споживачів. У контексті України розглянуто законопроєкт № 10225-д, який адаптує класифікацію токенів MiCA, проте залишається фрагментарним щодо критеріїв нагляду та процедур захисту прав. Визначено, що основними викликами для вітчизняного регулятора є перенесення стандартів у цифрове середовище, створення єдиних каналів звернень та забезпечення транскордонного нагляду.Зроблено висновок, що імплементація стандартів MiCA в Україні означає перехід від формального нагляду до моделі проактивного адміністративного контролю. Це забезпечить захист інформаційних прав споживачів через спеціальний режим білих книг та дієві механізми адміністративного втручання у разі загрози інтересам інвесторів.