Інтегрована модель професійної діяльності футбольного арбітра в умовах високої інтенсивності та технологічної підтримки - Тищенко, Валерія; Синиця, Андрій; Маланюк, Любомир; Коваленко, Єгор (Академічні візії, 2026)
Анотація. Сучасний футбол характеризується високою інтенсивністю змагальної діяльності, що зумовлює підвищені вимоги до професійної діяльності футбольних арбітрів. Фізичне навантаження, когнітивна напруженість та вплив технологічної підтримки (VAR) формують складне середовище прийняття рішень, у якому людський фактор залишається визначальним. Метою дослідження було наукове обґрунтування інтегрованої моделі діяльності футбольного арбітра з урахуванням фізіологічних, психофізіологічних, когнітивних і технологічних чинників. Методологічну основу становив аналіз сучасних емпіричних досліджень та систематичних оглядів (2023–2025), присвячених фізичним вимогам, когнітивним механізмам прийняття рішень, впливу відеоорієнтованого тренування та використання системи VAR. Узагальнено дані щодо інтервального характеру навантаження арбітрів, показників частоти серцевих скорочень, зокрема на рівні анаеробного порогу (ЧСС ПАНО), та їхнього впливу на когнітивну ефективність. Встановлено, що зростання внутрішнього та зовнішнього навантаження може знижувати точність суддівських рішень, а швидкість і впевненість у прийнятті рішення не завжди гарантують його правильність. Підтверджено ефективність відеоорієнтованого тренування для підвищення точності оцінювання спірних ситуацій, проте виявлено недостатню інтеграцію фізичного та когнітивного компонентів у системі підготовки. Визначено, що технологізація арбітражу змінює структуру відповідальності та когнітивне навантаження, але не усуває вплив людського фактору. Запропоновано концептуальну інтегровану модель діяльності футбольного арбітра, яка може слугувати основою для удосконалення системи професійної підготовки та оцінювання ефективності суддівської діяльності.