Вплив типової програми побудови тренувального процесу на показники загальної та спеціальної фізичної підготовленості атлетів зі змішаних єдиноборств 15-16 років у підготовчому періоді річного макроциклу - Шостак, Віталій Валентинович; Іванська, Олена Василівна (Академічні візії, 2025)
Анотація. В статті наведено результати вивчення ефективності типової програми побудови тренувального процесу для атлетів 15-16 років зі змішаних єдиноборств на етапі спеціалізованої базової підготовки на основі аналізу динаміки показників їх загальної та спеціальної фізичної підготовленості в підготовчому періоді річного макроциклу. Мета роботи – вивчення впливу типової програми побудови тренувального процесу на показники загальної та спеціальної фізичної підготовленості атлетів зі змішаних єдиноборств ММА 15-16 років на етапі спеціалізованої базової підготовки. У дослідженні взяли участь 14 атлетів зі змішаних єдиноборств ММА віком 15-16 років, які займаються вказаним видом спорту на етапі спеціалізованої базової підготовки. Для оцінки показників загальної та спеціальної фізичної підготовленості зазначеної категорії спортсменів використовували стандартні тести згідно рекомендацій типової програми зі змішаних єдиноборств для дитячо-юнацьких шкіл [2]. Аналіз результатів проведеного дослідження свідчив про те, що к завершенню підготовчого періоду річного макроциклу для обстежених спортсменів було характерне достовірне покращення показників, які характеризують рівень розвитку їх силових, швидкісно-силових здібностей, витривалості та деяких параметрів спеціальної фізичної підготовленості. Разом з цим, величини відносних змін зазначених параметрів були незначними та коливалися від 0,61% для результату бігу на 3000 м до 7,26% для результату у силовому тесті з підтягуваннями на поперечині при оцінці загальної фізичної підготовленості й від 0,63% для результату в тесті «Стрибки зі скакалкою» до 4,56 % в тесті «Удари правою ногою» при оцінці спеціальної фізичної підготовленості.У цілому результати проведеного дослідження свідчили про недостатню ефективність типової програми побудови тренувального процесу для атлетів зі змішаних єдиноборств 15-16 років у підготовчому періоді річного макроциклу та про необхідність її суттєвого вдосконалення.