Правова природа та проблеми визначення збитків у сфері відповідальності за порушення земельного законодавства - Бахур, Олександр Валерійович (Академічні візії, 2026)
Анотація. У статті здійснено комплексний науково-правовий аналіз проблем визначення розміру шкоди, заподіяної земельним ресурсам порушенням земельного законодавства, у контексті застосування чинних методик розрахунку збитків і притягнення винних осіб до юридичної відповідальності.Особливу увагу приділено дослідженню недоліків нормативно-правового регулювання, що визначає порядок обчислення шкоди, зокрема положень Методики визначення розмірів шкоди, зумовленої забрудненням і засміченням земельних ресурсів через порушення природоохоронного законодавства, затвердженої наказом Міністерства охорони навколишнього природного середовища та ядерної безпеки України від 27.10.1997 року № 171.У результаті проведеного дослідження встановлено, що окремі чинні методики визначення розміру шкоди, заподіяної порушенням земельного законодавства, через наявні концептуальні та нормативні недоліки не забезпечують належної реалізації завдань кримінального та кримінального процесуального законодавства. Виявлено, що частина таких методичних підходів фактично орієнтована переважно на використання у межах адміністративних проваджень, оскільки спрямована на формалізоване визначення економічного розміру збитків, тоді як їх застосування у кримінальному провадженні, де необхідним є доведення суспільно небезпечних наслідків та інших елементів складу кримінального правопорушення, часто виявляється недостатньо обґрунтованим або процесуально вразливим.На прикладі аналізу окремих методик розрахунку шкоди, завданої земельним ресурсам та ґрунтовому покриву, показано, що їх зміст і закладені розрахункові механізми не повною мірою відповідають сучасним викликам, зокрема тим, що виникли у зв’язку з повномасштабною агресією російської федерації проти України. Обґрунтовано, що окремі чинні методики визначення збитків у сфері земельних відносин фактично обмежують сферу свого застосування адміністративними процедурами. Запропоновано, в Україні доцільним є запровадження єдиного ефективного підходу до визначення економічних збитків, завданих унаслідок забруднення земель. Зокрема, для розрахунку таких збитків варто застосовувати уніфіковану методику, призначену для визначення розміру шкоди, заподіяної земельним ресурсам у результаті порушення вимог природоохоронного законодавства. Запровадження єдиної методики сприятиме забезпеченню узгодженості правозастосовної практики, підвищенню об’єктивності розрахунків та ефективності відшкодування шкоди, завданої земельним ресурсам.