Ентропійні процеси розвитку підприємств у трансцендентній економіці: вплив релокації, цифровізації та інновацій - Перевозова, Ірина (Академічні візії, 2026)
Анотація. Мета дослідження полягає у теоретичному обґрунтуванні сутності ентропійних процесів розвитку підприємств у трансцендентній економіці та у визначенні впливу релокації, цифровізації й інновацій на формування нових механізмів адаптації, стійкості та стратегічного оновлення підприємницьких структур. Об’єктом дослідження являються процеси розвитку підприємств у трансцендентній економіці під впливом ентропійних змін, релокаційних зрушень, цифрової трансформації та інноваційного оновлення. Доведено, що ентропійні процеси розвитку підприємств у трансцендентній економіці слід розглядати як складне поєднання дестабілізуючих і водночас оновлювальних змін, за яких підприємство втрачає попередню впорядкованість, але набуває імпульсу до формування нової моделі функціонування. Релокація у такому напрямі постає не лише як просторове переміщення ресурсів, а як глибока реконфігурація виробничих, кадрових, логістичних і комунікаційних зв’язків. У роботі розкрито сутність ентропійних процесів розвитку підприємств у трансцендентній економіці та обґрунтовано їх значення для сучасного наукового бачення трансформації господарських систем. Узагальнено, що при такого роду умовах розвиток підприємства вже не являється лінійним, стабільним і повністю прогнозованим процесом, а постає як складна траєкторія переходу через невизначеність, дезорганізацію, перегляд ресурсних комбінацій і формування нових моделей функціонування. Визначено, що ентропія відображає не лише втрату впорядкованості у внутрішньому і зовнішньому середовищі, а й здатність підприємства до самоперебудови, адаптації та стратегічного оновлення. Особливу увагу приділено впливу релокації, яку розглянуто як глибоку реконфігурацію виробничих, кадрових, логістичних і комунікаційних зв’язків, що водночас може бути джерелом втрат і передумовою нового розвитку. Доведено, що цифровізація являється ключовою умовою зниження інформаційної хаотичності, відновлення керованості процесами та підтримання цілісності підприємства в новому економічному середовищі. Разом із цим інновації охарактеризовано як основний механізм перетворення ентропійних збурень на розвитковий потенціал, що забезпечує оновлення бізнес моделі, організаційної структури, управлінських практик і способів формування вартості.