Акмеологічні аспекти в управлінні освітнім менеджментом - Мірошніченко, Валентина Іванівна; Дзюба, Петро Миколайович (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті здійснено теоретичне обґрунтування акмеологічних аспектів управління освітнім менеджментом у контексті сучасних трансформацій освітнього простору. Актуальність дослідження зумовлена зростанням вимог до професійної компетентності керівників закладів освіти, необхідністю підвищення ефективності управлінської діяльності та орієнтацією системи освіти на розвиток людського потенціалу й забезпечення якості освітніх послуг. На основі аналізу наукових джерел розкрито сутність освітнього менеджменту як цілеспрямованого процесу планування, організації, мотивації, координації та контролю діяльності освітньої організації, спрямованого на її сталий розвиток. Обґрунтовано можливості акмеологічного підходу як методологічної основи осмислення управлінської діяльності крізь призму професійного становлення, самореалізації та досягнення керівником найвищого рівня професійної майстерності. У дослідженні визначено зміст акмеологічної компетентності керівника закладу освіти, охарактеризовано її структурні компоненти та роль у підвищенні ефективності управлінських рішень. Показано, що акмеологічна орієнтація управління передбачає трансформацію традиційних управлінських функцій у напрямі стратегічного проєктування розвитку людського потенціалу, формування акмеологічно сприятливого організаційного середовища та стимулювання безперервного професійного зростання педагогічного колективу. У результаті дослідження концептуалізовано систему акмеологічних аспектів управління освітнім менеджментом, що охоплює особистісний, організаційний, стратегічний та інструментальний рівні. Виокремлено ключові аспекти: акмеологічну суб’єктність керівника, акмеологічну орієнтацію управлінських функцій, формування акме-середовища, інтегративну акмеологічну компетентність, мотиваційно-ціннісну гуманістичну спрямованість управління та акмеологічну результативність діяльності. Доведено, що впровадження акмеологічного підходу сприяє підвищенню професійної зрілості керівника, розвитку лідерського потенціалу, інноваційності управління та конкурентоспроможності освітньої організації. Практичне значення дослідження полягає у можливості використання отриманих результатів для розроблення програм професійного розвитку керівників закладів освіти, удосконалення системи управління та впровадження акмеологічних технологій у практику освітнього менеджменту.