Філософія науки, її роль у формуванні соціального компонента професійної ідентичності, критичного мислення у процесі здобування студентами вищої медичної освіти - Кравчук, Л. В.; Кадобний, Т. Б.; Кравчук, Л. О.; Кухарчук, С. В. (Академічні візії, 2026)
Анотація. У статті досліджено особливості використання профайлінгу у сфері митного та прикордонного контролю як криміналістичного інструменту виявлення та документування контрабанди культурних цінностей, зброї та наркотичних засобів. Актуальність теми зумовлена зростанням кількості зареєстрованих кримінальних проваджень за фактами контрабанди, ускладненням способів незаконного переміщення предметів через митний кордон України, підвищенням рівня організованості та транснаціоналізації відповідної злочинної діяльності. Проаналізовано статистичні дані щодо динаміки кримінальних правопорушень, передбачених статтями 201, 201-1, 201-3, 201-4 та 305 Кримінального кодексу України, та наголошено на високому рівні латентності досліджуваних діянь.Обґрунтовано доцільність комплексного поєднання машинних профілів ризику, що функціонують у межах автоматизованих систем управління ризиками, із немашинним поведінковим профайлінгом, який здійснюється посадовими особами митної та прикордонної служби під час безпосереднього контролю. Розкрито криміналістичний потенціал профайлінгу як засобу формування інформаційної моделі механізму контрабанди, виявлення типових індикаторів ризику та ознак організованості злочинної діяльності.Визначено специфіку застосування профайлінгу залежно від предмета контрабанди. Показано, що у сфері незаконного переміщення культурних цінностей акцент зміщується на аналіз документальних та інформаційних ознак; щодо контрабанди зброї – на поєднання логістичних, технічних і поведінкових індикаторів; у протидії наркотрафіку – на виявлення психологічних маркерів та поведінкових аномалій. Узагальнено спільні криміналістично значущі риси застосування профайлінгу та доведено його значення для своєчасного викриття і припинення контрабандних схем.