Адаптивні фізичні вправи для осіб з посттравматичним стресовим розладом в контексті реабілітації військових - Совтисік, Дмитро Дмитрович; Коровинський, Ігор Олександрович; Мердов, Станіслав Павлович (Академічні візії, 2026)
Метою дослідження є обґрунтування та розроблення моделі впровадження адаптивних фізичних вправ у систему комплексної психофізичної реабілітації військовослужбовців із посттравматичним стресовим розладом (ПТСР) з урахуванням етапів відновлення та індивідуального рівня травматизації. Для досягнення цієї мети використано сукупність теоретичних методів, зокрема аналіз, синтез, абстрагування, індукцію та дедукцію, а також емпіричних методів – спостереження, експерименту й опису, що уможливило всебічне оцінювання психоемоційного, фізіологічного та соціального стану учасників. Отримані результати свідчать про комплексний вплив програми адаптивних фізичних вправ: рівень тривожності знизився на 25,5 % (з 48,6 ± 6,2 до 36,2 ± 5,1), депресивні прояви зменшилися на 33,8 % (з 21,3 ± 4,8 до 14,1 ± 3,9), якість сну покращилася на 39 % (з 11,8 ± 3,1 до 7,2 ± 2,7), а соціальна адаптація поліпшилася на 18 % (з 52,4 ± 7,5 до 61,9 ± 6,3). Фізіологічні показники також зазнали позитивних змін: частота серцевих скорочень у спокої знизилася на 10,7 %, варіабельність серцевого ритму зросла на 31,6 %, а витривалість у тесті 6-хвилинної ходьби підвищилася на 13,3 %. Кореляційний аналіз підтвердив тісний взаємозв’язок між психоемоційними та фізіологічними показниками, що вказує на інтеграцію психічних і соматичних процесів у межах адаптаційної відповіді організму. Наукова новизна роботи полягає в тому, що вперше здійснено комплексне обґрунтування взаємозв’язку різних видів адаптивних фізичних вправ із психофізіологічним і соціальним станом військовослужбовців із ПТСР. Удосконалено підходи до поетапного введення реабілітаційних програм з урахуванням ступеня травматизації та фази відновлення; набуло подальшого розвитку теоретичне доведення механізмів впливу фізичних вправ на емоційну стабілізацію, когнітивні функції та соціальну адаптацію. Практичне значення результатів полягає в тому, що їх можуть використовувати фахівці з фізичної терапії, психологи та спеціалісти реабілітаційних центрів для впровадження адаптивних фізичних вправ у програми медико-психологічної підтримки ветеранів. Запропонована модель сприяє підвищенню ефективності відновлення, стабілізації психоемоційного стану та поліпшенню соціальної інтеграції військовослужбовців у цивільному житті.