Тенденції розвитку вищої освіти в Україні та Великій Британії: компаративний контекст - Дзюба, Маргарита Ігорівна; Губін, Юрій Ігорович (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті здійснено компаративний аналіз провідних тенденцій, чинників впливу та інноваційних підходів, що визначають розвиток освітніх систем України й Великої Британії. На основі вивчення історичних передумов формування освіти, сучасної державної освітньої політики, створення навчальних програм та результативності освітнього процесу, зокрема з урахуванням впливу новітніх технологій і процесів інтернаціоналізації, визначено переваги й проблемні аспекти обох систем, а також окреслено перспективні напрями їх удосконалення та співпраці.У межах дослідження проаналізовано еволюцію національних моделей освіти, розглянуто вплив соціально-політичних і економічних трансформацій на стратегічні освітні рішення, а також виявлено спільні та відмінні риси у підходах до формування змісту освіти, розвитку компетентностей та оцінювання навчальних досягнень.Окрему увагу приділено цифровізації освітнього середовища. Проаналізовано впровадження електронних освітніх ресурсів, дистанційних форм навчання та інтерактивних цифрових інструментів, окреслено можливості та виклики, що супроводжують технологічну модернізацію освіти, а також визначено шляхи підвищення її ефективності.Важливим напрямом порівняльного аналізу виступає інтернаціоналізація освіти. Досліджено вплив євроінтеграційних процесів на українську систему. Розглянуто значення міжнародних освітніх практик і глобальних трендів для модернізації освітніх систем досліджуваних країн.