Трансформація мотиваційних стратегій управління персоналом в умовах гнучких форм організації праці - Перегуда, Юлія Андріївна (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті досліджено трансформацію мотиваційних стратегій управління персоналом в умовах поширення гнучких форм організації праці – дистанційної, гібридної, проєктної та платформної зайнятості. Обґрунтовано, що перехід до таких форматів праці змінює традиційну мотиваційну архітектуру, послаблює ефективність моделей, побудованих на контролі робочого часу та стандартизованих матеріальних стимулах, і підвищує значення автономії, результат-орієнтованого оцінювання, цифрової комунікації та підтримання організаційної пов’язаності. На підставі аналізу сучасної наукової літератури уточнено теоретичні засади дослідження мотиваційних стратегій у сучасному HR-менеджменті та виявлено структурні зміни в організації праці, що зумовлюють перегляд мотиваційних підходів. Встановлено, що ключовими напрямами трансформації виступають перехід до результат-орієнтованого оцінювання, посилення ролі нематеріальних мотиваторів, індивідуалізація мотиваційних рішень, інтеграція цифрових інструментів управління персоналом із практиками підтримки добробуту та формування адаптивної мотиваційної політики. Узагальнено зміни компонентів мотиваційної архітектури й систематизовано напрями трансформації мотиваційних стратегій у сучасних компаніях. Обґрунтовано, що ефективність нової мотиваційної моделі залежить від прозорості оцінювання, регулярного зворотного зв’язку, збалансування автономії та відповідальності, підтримання організаційної приналежності й обережного використання цифрової аналітики. Практичне значення одержаних результатів полягає в можливості їх використання як аналітичної основи для перегляду мотиваційних стратегій компаній, що функціонують у гнучкому або змішаному трудовому середовищі.