Корпоративна культура в агропромисловому комплексі України: стан, проблеми та напрями трансформації - Щербатих, Денис Володимирович; Романенко, Микола Миколайович (Академічні візії, 2025)
Анотація. Стаття присвячена комплексному дослідженню корпоративної культури підприємств агропромислового комплексу України з позиції її впливу на організаційну ефективність та конкурентоспроможність галузі. Проаналізовано стан корпоративної культури провідних агропромислових підприємств за результатами експертного опитування топ-менеджменту та середньої ланки управління. Встановлено помірний рівень розвитку корпоративної культури в галузі з середнім інтегральним показником 7,6 балів за 10-бальною шкалою. Виявлено критичні недоліки у сфері внутрішніх комунікацій, залученості персоналу та інноваційної активності. Проведено типологізацію організаційних культур за моделлю конкуруючих цінностей, що виявила домінування ринкової культури та недостатній розвиток адхократичної складової. Систематизовано основні проблеми формування корпоративної культури: організаційно-управлінські, мотиваційні, соціально-трудові, ціннісні та інноваційні. Досліджено практики корпоративної соціальної відповідальності та їх вплив на репутаційний капітал підприємств. Обґрунтовано необхідність трансформації корпоративної культури в умовах глобалізації ринків, демографічних викликів та технологічних змін.