Підприємницька культура та соціальна відповідальність: євроінтеграційні акценти - Барна, Марта Юріївна; Міценко, Наталія Григорівна; Міщук, Ігор Пилипович; Шевчик, Богдан Михайлович (Академічні візії, 2026)
Анотація. Проведено дослідження сутності підприємницької культури суб'єктів вітчизняного підприємництва, її ролі, рівнів та особливостей. Виявлено причини перетворення Львівської області в особливий соціально-економічний регіон країни в умовах війни внаслідок демографічних, політичних та економічних процесів. Визначено експортоорієнтований характер діяльності суб'єктів підприємництва в регіоні під впливом євроінтеграційних процесів та необхідність адаптації їх підприємницької культури до європейських стандартів ведення бізнесу. Запропоновано розглядати підприємницьку культуру як систему відносин, сукупність традицій, принципів і методів провадження цивілізованої підприємницької діяльності задля отримання прибутку, які реалізуються відповідно до діючої в країні (у міжнародному середовищі) нормативно-законодавчої бази на засадах соціальної відповідальності. Обґрунтовано доцільність розгляду підприємницької культури на трьох рівнях: особистісному, рівні суб’єкта бізнесу та рівні регіону/країни. Виокремлено особливості підприємницької культури провідних європейських країн — експортерів товарів з Львівської області, зокрема Польщі, Німеччини та Чехії, а також охарактеризовано специфіку їхніх управлінських, комунікаційних та етичних практик ведення бізнесу. Проаналізовано динаміку розвитку підприємництва в регіоні та тенденції зовнішньоекономічної діяльності суб’єктів господарювання. Виділено вигоди та переваги суб'єктів підприємництва внаслідок імплементації підприємницької культури на засадах соціальної відповідальності, серед яких підвищення ділової репутації, розширення міжнародних партнерств, зниження ризиків, зміцнення довіри з боку стейкхолдерів та посилення конкурентоспроможності на європейських ринках. Подальших досліджень потребує механізм формування підприємницької культури в умовах воєнного стану, а також роль освітніх і наукових закладів у становленні підприємницької культури молодих підприємців-стартаперів.