Формування соціальної компетентності майбутніх інженерів – важлива складова сучасної інженерної підготовки - Прохоренко, Тетяна Григорівна (Академічні візії, 2026)
Анотація. У статті аналізується важливість формування соціальної компетентності майбутніх інженерів в процесі навчання у закладах вищої технічної освіти. Соціальна компетентність розглядається як системна характеристика особистості, що забезпечує її здатність і готовність до соціальної взаємодії в процесі виконання різноманітних соціальних ролей. Вона включає соціально значущі знання, вміння, навички, досвід, відповідні якості та емоційно-ціннісні орієнтаціі. Спрямованість соціальної компетентності майбутнього інженера виводиться з особливостей інженерної діяльності на сучасному етапі розвитку суспільства. Прискорені темпи науково-технічного прогресу, глобалізація, інформатизація ускладнили інженерну діяльність. Відбувається її подальша інтелектуалізація, інженерні рішення стають більш комплексними та соціально-орієнтованими. Виходячи з цього, соціальна компетентність інженера розглядається як складова його професійної культури. Провідна роль у формуванні соціально компетентного майбутнього інженера відводиться соціально-гуманітарним дисциплінам, вдосконаленню їх змісту, підвищенню якості викладання, пошуку нових методів та засобів навчання у закладах вищої технічної освіти.