Концептуальна модель формування корпоративної культури підприємства в умовах сучасних економічних трансформацій - Ложачевська, Олена Михайлівна; Коваленко, Наталія Василівна; Малахова, Юлія Анатолівна (Академічні візії, 2026)
У статті досліджено сутність та роль корпоративної культури у системі управління підприємством. На основі аналізу наукових джерел узагальнено основні підходи до трактування поняття «корпоративна культура» та визначено її значення як системи цінностей, норм поведінки і моделей взаємодії, що формують внутрішнє середовище організації. Актуальність дослідження зумовлена поглибленням сучасних економічних трансформацій, що супроводжуються цифровізацією економіки, посиленням глобальної конкуренції, змінами на ринку праці та необхідністю підвищення адаптивності підприємств до нестабільних умов функціонування. Визначено, що в умовах економічних трансформацій особливого значення набуває здатність корпоративної культури забезпечувати гнучкість організаційних процесів, підтримувати ініціативи та формувати сприятливе середовище для професійного розвитку працівників. Запропоновано концептуальну модель формування корпоративної культури підприємства, що ґрунтується на системному підході та передбачає взаємозв’язок між факторами її формування, внутрішніми елементами культури та результатами функціонування організації. Виокремлено основні блоки моделі: фактори формування, елементи корпоративної культури і результати її функціонування, які проявляються на організаційному та стратегічному рівнях. Показано, що сформована корпоративна культура сприяє підвищенню мотивації персоналу, покращенню морально-психологічного клімату, розвитку ефективної взаємодії між працівниками та зміцненню конкурентних позицій підприємства. В умовах активних економічних трансформацій корпоративна культура стає одним із ключових нематеріальних ресурсів підприємства, який забезпечує інтеграцію стратегічних цілей організації та індивідуальних інтересів працівників.