Notion як універсальний інструмент формування цифрового портфоліо майбутнього педагога - Черненко, Варвара Петрівна (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті досліджено проблему впровадження ефективних цифрових інструментів для формування професійного е-портфоліо майбутніх педагогів. Актуальність зумовлена новими вимогами до сертифікації вчителів та обов’язковістю е-портфоліо. На основі опитування здобувачів освіти педагогічних спеціальностей та викладачів Кременчуцької гуманітарно-технологічної академії виявлено розрив між високою загальною цифровою компетентністю та низькою обізнаністю про інтегровані середовища, зокрема Notion. Проведено порівняльний аналіз Notion з Google Sites та Wix за педагогічними й технологічними критеріями. Обґрунтовано, що Notion є універсальним інструментом, який дозволяє поєднати щоденний процес педагогічної роботи (планування, збір матеріалів) з кінцевим продуктом (доказовим портфоліо). Детально проаналізовано дидактичний потенціал баз даних та зв’язків Notion для формування рефлексивних навичок та демонстрації професійних компетентностей.