Еволюція ринку продуктового ритейлу України та трансформація моделей споживчої лояльності: структурно-динамічний аналіз - Давидюк, Ігор Іванович (Академічні візії, 2025)
Анотація. Стаття присвячена комплексному дослідженню еволюції ринку продуктового ритейлу України та трансформації моделей споживчої лояльності в умовах системних кризових потрясінь — від фінансових шоків до повномасштабної війни. Актуальність визначається тим, що продуктовий ритейл є стратегічно важливою галуззю, яка першою реагує на макроекономічні зміни та відображає трансформацію споживчих пріоритетів. Мета статті — виявлення закономірностей структурних зрушень ринку та їх впливу на формування і трансформацію моделей лояльності провідних мереж. Застосовано методи структурно-динамічного аналізу, індексного аналізу, розрахунку коефіцієнтів еластичності та порівняльного аналізу. Визначено шість еволюційних етапів розвитку ритейлу, розраховано CAGR та коефіцієнти еластичності обороту. Проаналізовано фінансові результати дванадцяти провідних ритейлерів у 2024 р. Досліджено чотири моделі споживчої лояльності та розроблено інтегральний Customer Loyalty Index. Встановлено, що Novus (CLI = 0,92) лідирує завдяки емоційно-економічній моделі, АТБ (0,79) — через раціонально-поведінкову. Рекомендації клієнтів є найефективнішим каналом залучення: вартість 45 грн проти 450 грн для традиційної реклами при CLV 95 000 грн. Омніканальні споживачі мають CLV у 2,3 рази вищий за моноканальних. Виявлено «комунікаційний розрив» у соціальній відповідальності ритейлерів.