Тенденції та структурні зрушення туристичної галузі України в умовах війни та можливі перспективи її повоєнного відновлення - Bohadorova, L. M.; Melnychenko, S. H. (Академічні візії, 2026)
Анотація. Актуальність дослідження зумовлена трансформаційними процесами, яких зазнає туристична галузь України внаслідок повномасштабної війни, що спричинила руйнування інфраструктури, зміну географії туристичних потоків, втрату природно-рекреаційного та культурного потенціалу і переорієнтацію туристичних пріоритетів. Сучасні виклики вимагають комплексного наукового розгляду структурних зрушень у туризмі з урахуванням безпекових, просторових та екологічних чинників, які визначають нові умови функціонування індустрії гостинності. Мета дослідження - комплексний аналіз тенденцій і структурних зрушень туристичної галузі України в умовах війни з урахуванням просторових, безпекових та екологічних чинників і обґрунтування пріоритетних напрямів її повоєнного відновлення. У дослідженні використано методи: аналізу наукової літератури, узагальнення, систематизації, порівняння, статистичного аналізу та графічної інтерпретації даних. Результати. Встановлено, що війна стала причиною структурних змін у туристичній галузі, зокрема спричинила скорочення міжнародних потоків, зростання ролі внутрішнього українського туризму та переорієнтацію попиту на безпечні регіони і природні локації. Обґрунтовано, що цифровізація, адаптація управлінських механізмів і посилення ролі місцевих громад стали головними факторами підтримки туристичної діяльності в умовах воєнного стану. Акцентовано увагу на масштабних руйнуваннях туристичної та культурної інфраструктури, а також на значних екологічних втратах, зокрема пошкодженні об’єктів природно-заповідного фонду, що безпосередньо впливає на майбутню туристичну атрактивність українських територій. Визначено просторову диференціацію регіонів України за рівнем ризику та пріоритетності повоєнного відновлення туризму. Доведено, що реалістичний сценарій розвитку галузі передбачає поетапне відновлення інфраструктури, орієнтацію на внутрішній туризм, реабілітаційні та природно-орієнтовані види туризму. Висновки. Ефективне повоєнне відновлення туристичної галузі можливе лише за умови комплексного врахування безпекових, екологічних та просторових чинників, інтеграції європейських стандартів, залучення інвестицій та формування нових підходів до управління туристичними ресурсами.