Фіскальна роль податку на додану вартість в Україні - Бабінчук, Іван Васильович (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті досліджено фіскальну роль податку на додану вартість (ПДВ) у формуванні доходів Державного бюджету України у 2016–2024 роках. Актуальність дослідження зумовлена домінуючим значенням цього податку у структурі податкових надходжень та необхідністю підвищення ефективності його адміністрування в умовах макроекономічної нестабільності. Запропоновано методологічний підхід до оцінки фіскальної ефективності ПДВ на основі системи індикаторів ефективності адміністрування, фіскальної значимості та фіскальної ефективності податку. Встановлено, що ПДВ є ключовим бюджетоутворюючим податком України, забезпечуючи в середньому 47,9% податкових надходжень державного бюджету та близько 9,7% ВВП. Виявлено значну залежність бюджету від ПДВ з імпорту: у середньому 75,82% надходжень формується за рахунок оподаткування імпортних товарів. Обґрунтовано необхідність удосконалення адміністрування ПДВ та диверсифікації структури податкових надходжень.