Художня картина світу у прозі Євгенії Кузнєцової: особливості моделювання та методичні підходи до опрацювання на гурткових заняттях - Кос, Анастасія Ігорівна; Мафтин, Наталія Василівна (Академічні візії, 2026)
Анотація. Мета наукової розвідки полягає в аналізі художньої картини світу прозових творів сучасної української письменниці Євгенії Кузнєцової, зокрема з позиції моделювання світобачення авторки популярних сьогодні творів та методики їхнього викладання на гурткових заняттях з української літератури. Методи дослідження охоплюють системну характеристику особливостей мовних та стильових засобів, через які автор передає уявлення про реальність, взаємини героїв з природою, соціальними і політичними аспектами буття. Основні результати дослідження засвідчують, що прозові твори Євгенії Кузнєцової можуть бути вдалим інструментом формування цілісного світосприйняття у підлітків. Розкрито роль персонажів, часоплину, символів, метафор та наративних структур у конструюванні моделі світу художнього тексту. На основі проведеного аналізу запропоновано методичні підходи для гурткової роботи, що спрямовані на розвиток критичного й аналітичного мислення та розвитку уяви школярів, стимулюють зацікавлення українською літературою, культурою й самостійне осмислення творчості української майстрині слова.Наукова новизна полягає у розробці рекомендацій, які включають поетапне ознайомлення з текстом, моделювання художнього полотна світу крізь призму візуальних та інтерактивних технік, а також інтеграцію творчих завдань, що стимулюють осмислення взаємозвʼязку між реальністю і художнім відображенням. Запропонований підхід дозволяє розвивати естетичне сприйняття художнього твору й когнітивні та комунікативні компетенції учасників гурткових занять з української літератури.Практичне значення матеріалів статті визначається можливістю їх використання вчителями української літератури, керівниками гуртків, педагогами початкової та середньої школи, а також цей матеріал може використовуватися в університетському курсі з вивчення сучасної української літератури.