Формування цифрової та інфомедійної грамотності здобувачів вищої освіти в умовах дистанційного навчання: міжнародний вимір - Харківська, Алла Анатоліївна; Прокопенко, Альона Олександрівна; Бакуменко, Тетяна Костянтинівна (Академічні візії, 2026)
Анотація. У статті здійснено фундаментальний аналіз проблеми формування цифрової та інфомедійної грамотності здобувачів вищої освіти в умовах поширення дистанційного навчання та трансформації освітнього простору під впливом глобальних процесів цифровізації. Обґрунтовано, що цифрова й інфомедійна грамотність сучасного здобувача вищої освіти виходить за межі володіння окремими цифровими інструментами та постає як складне інтегративне утворення, що поєднує інформаційно-аналітичні, технологічні, комунікативні й етико-правові компоненти. Детально проаналізовано суперечність між зростаючими вимогами до рівня цифрової компетентності та критичного мислення здобувачів вищої освіти й обмеженими можливостями традиційних підходів до організації дистанційного навчання щодо формування відповідальної інформаційної поведінки. Як ефективний напрям розв'язання зазначеної проблеми розглянуто інтеграцію цифрової та інфомедійної грамотності в освітній процес із урахуванням міжнародних рамкових документів і практик. На основі аналізу міжнародного досвіду виокремлено й обґрунтовано комплекс педагогічних умов результативного формування цифрової та інфомедійної грамотності здобувачів вищої освіти в дистанційному форматі, зокрема системне використання рамок цифрової компетентності та медіа- й інформаційної грамотності, упровадження практико-орієнтованих навчальних завдань (фактчекінг, аналіз інформаційних кейсів, створення цифрового контенту), застосування формувального оцінювання та розвиток академічної доброчесності й soft skills у процесі онлайн-взаємодії.