Психоемоційна корекція станів особистості засобами візуального мистецтва: механізми та методики графічної експресії - Захарова, Світлана Валеріївна (Академічні візії, 2026)
Анотація. У статті розглядаються особливості психоемоційної корекції станів особистості через засоби візуального мистецтва з акцентом на механізмах і методиках графічної експресії. Актуальність дослідження зумовлена трансформацією характеру психоемоційних станів та переживань сучасного індивіда, зокрема поширенням станів дифузної тривожності, емоційного виснаження та розмитості ідентичності, які складно піддаються вербалізації. Обґрунтовано, що графічна експресія дозволяє репрезентувати такі стани у символічній формі та виступає первинним способом організації внутрішнього досвіду. У ході дослідження встановлено, що психоемоційна корекція засобами візуального мистецтва реалізується на перетині психологічних, тілесних та символічних вимірів. Показано, що на відміну від підходів, орієнтованих на інтерпретацію чи когнітивне переосмислення, у межах графічної експресії зміни відбуваються безпосередньо в процесі створення образу. Підкреслено, що терапевтичний ефект образотворчої діяльності реалізується за наявності відповідного психологічного контексту. Особливу увагу приділено ізотерапії як одному з провідних методів арт-терапії, що базується на використанні малюнка. Визначено її можливості у забезпеченні самовираження, усвідомленні внутрішніх переживань, розвитку емпатії та зниженні психоемоційної напруги. Зроблено висновок, що графічна експресія є ефективним інструментом психоемоційної корекції, оскільки дозволяє працювати з глибинними переживаннями, формувати нові способи самосприйняття та забезпечувати умови для саморегуляції емоційних станів.