Критеріально-параметричний базис діагностики стану сформованості репутації викладача закладу вищої освіти - Юник, Олеся Олегівна (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті наголошено на доцільності цілеспрямованого, а не стихійного формування позитивної репутації викладачем закладу вищої освіти. Зазначено, що досягнення означеної цілі вимагає від носія репутації активного використання власних часових, фізичних, фінансових та ряду інших ресурсів. Розглянуто основні підходи до визначення причин домінування певного (позитивного або негативного) полюсу модальності репутації особистості, зокрема: переважання у фахівця якостей певного полюсу модальності над якостями протилежного полюсу модальності за кількістю та важливістю для його цільової аудиторії; впевненість цільової аудиторії у визначеності результату взаємодії з носієм репутації на основі попереднього досвіду такої взаємодії з чітким полюсом модальності. Зазначено, що критеріально-параметричний базис діагностики стану сформованості репутації викладача закладу вищої освіти поки не знайшов свого відображення у працях вітчизняних та зарубіжних авторів. Визначено, що діагностику стану сформованості означеного феномену доцільно здійснювати за трьома критеріями – інтенсивністю мотиваційно-рефлексивної спрямованості її носія на формування позитивної репутації, мірою вираженості полюсу модальності в оцінці репутації фахівця та ступенем прояву комунікативно-результативного аспекту репутації викладача закладу вищої освіти. Окреслено зміст шести параметрів за встановленими критеріями стану сформованості досліджуваного феномену: адекватності самооцінки проміжної результативності процесу формування репутації викладача закладу вищої освіти; вмотивованості фахівця вищої школи до формування позитивної репутації; обізнаності цільової аудиторії про репутаційні недоліки викладача закладу вищої освіти; обізнаності цільової аудиторії про репутаційні чесноти означеного викладача; релевантності репутаційних якостей носія репутації системі ціннісних орієнтирів його цільової аудиторії; сформованості умінь і навичок самопрезентації у викладача закладу вищої освіти. Розроблено авторські анкети для визначення полюсу модальності репутації викладача закладу вищої освіти (в діапазоні «негативний–позитивний») та ступеня сформованості означеного полюсу модальності (в діапазоні «дуже низький–високий»).