Середовища віртуальної реальності для діагностики несправностей електромеханічного обладнання харчових підприємств - Максисько, Оксана Романівна (Академічні візії, 2026)
Мета дослідження – розробити методичні рекомендації щодо використання імерсивних технологій для забезпечення якісної підготовки бакалаврів у галузі харчових технологій до діагностики несправностей електромеханічного обладнання. У роботі використано моделювання VR/AR-сценаріїв для формування практичних навичок у безпечному середовищі, педагогічний експеримент для порівняння результатів традиційного навчання та навчання з використанням AR/VR, анкетування й інтерв’ювання здобувачів освіти й викладачів для визначення їхнього ставлення до інтерактивних технологій, контент-аналіз освітніх програм для оцінювання рівня впровадження VR/AR в електротехнічні дисципліни. Статистичне оброблення даних виконано у SPSS Statistics 27, візуалізацію результатів здійснено у Microsoft Excel, а віртуальні навчальні модулі створено із використанням Unity 3D та Vuforia AR. Емпіричне підґрунтя сформовано завдяки результатам упровадження VR/AR-сценаріїв у навчанні 42 здобувачів освіти протягом І семестру 2025–2026 навчального року та даним опитування 10 викладачів електротехнічних дисциплін. Експериментально доведено ефективність використання VR/AR у підготовці здобувачів освіти. Показано, що після першого проходження VR-сценарію 85,7% студентів правильно визначили тип несправності обладнання, а всі учасники виконали завдання без порушення правил безпеки. Виявлено, що середній час виконання практичного завдання зменшився з 28,4 хв у контрольній групі до 17,2 хв у групі з використанням AR/VR. Результати опитування продемонстрували позитивне сприйняття цих технологій: 92,8% здобувачів освіти зазначили підвищення зацікавленості у навчанні, 90,5% – зрозумілість інтерфейсу, а 83,3% – корисність віртуального середовища для підготовки до роботи з реальним обладнанням. Кореляційний аналіз засвідчив тісний зв’язок між частотою використання VR/AR-сценаріїв і точністю виконання завдань (r = 0,78; p < 0,01), а t-тест Стьюдента підтвердив статистично значущу різницю у часі виконання завдань між групами (t = 5,23; p < 0,001). Науковою новизною дослідження є розроблення підходу до системної інтеграції AR/VR-технологій у підготовку бакалаврів харчових технологій для формування навичок діагностики електромеханічного обладнання. Практичне значення результатів полягає у можливості їхнього використання для удосконалення лабораторних занять, підвищення мотивації здобувачів освіти та створення безпечного середовища для відпрацювання професійних дій.