Принципи дисциплінарного провадження щодо приватного виконавця (адміністративно-правовий аспект) - Чуб, Антон Володимирович; Чернявська, Богдана Вадимівна; Веселовська, Наталія Олександрівна (Академічні візії, 2025)
Анотація. Стаття присвячена дослідженню принципів дисциплінарного провадження щодо приватного виконавця. Зауважено, що приватний виконавець притягується до дисциплінарної відповідальності у спеціально визначеній процедурі, яка за своєю суттю є дисциплінарним провадженням. Визначено, що таке дисциплінарне провадження за своєю правовою природою є адміністративно-юрисдикційним та процесуально-правовим. Як і будь-яке інше провадження, воно здійснюється на певних принципах, якими є такі обов’язкові загальні принципи як верховенство права, законність, демократизм, гуманізм, повага до особистості тощо. Поряд з такими загальними принципами відповідне дисциплінарне провадження здійснюється також на виокремленим у статті принципах обґрунтованості рішення Дисциплінарної комісії приватних виконавців у дисциплінарному провадженні, гласності та забезпечення права приватного виконавця на професійну правничу допомогу. Досліджено особливості цих принципів. При дослідженні принципу обґрунтованості рішення Дисциплінарної комісії приватних виконавців у дисциплінарному провадженні щодо притягнення приватного виконавця до дисциплінарної відповідальності проаналізовано положення законодавства, які визначають його зміст. Зауважено, що важливою гарантією принципу обґрунтованості рішення про притягнення приватного виконавця до дисциплінарної відповідальності є положення про відвід члена Дисциплінарної комісії приватних виконавців. При дослідженні принципу гласності дисциплінарного провадження підтримано думку, що Дисциплінарній комісії приватних виконавців необхідно впроваджувати публікацію своїх рішень, оскільки це забезпечить поінформованість спільноти приватних виконавців щодо дисциплінарної практики, матиме попереджувальний ефект і сприятиме забезпеченню легітимності рішень комісії. Доповнено зазначену ідею тим, що з метою реалізації принципу гласності у дисциплінарному провадженні варто було б забезпечити також відкриті трансляції роботи Комісії в мережі Інтернет. У статті визначено також суть принципу забезпечення права приватного виконавця на правничу допомогу у дисциплінарному провадженні, який означає те, що приватний виконавець має право у дисциплінарному провадженні отримувати професійну правничу допомогу адвоката, діяти у цьому провадженні через адвоката або поряд з ним, а адвокат, діючи у дисциплінарному провадженні від імені клієнта, має достатній обсяг прав, який надає йому можливість належно представляти інтереси свого клієнта.