Екологічна сертифікація аграрної продукції та її вплив на експортний потенціал регіонів України в умовах Європейського зеленого курсу - Макалюк, Ірина Віталіївна; Дергалюк, Марта Олексіївна; Васьків, Степан Федорович (Академічні візії, 2026)
Анотація. Мета дослідження полягає у встановленні закономірностей трансформації аграрного експорту України під впливом інтеграції до економічного простору Європейського Союзу та поширення екологічних стандартів виробництва. Увагу зосереджено на структурних змінах товарних потоків, регіональних особливостях виробництва аграрної продукції та поширенні екологічної сертифікації серед виробників. Дослідження спрямоване на визначення зв’язку між впровадженням стандартів органічного виробництва та змінами географії аграрного експорту. Методологія дослідження ґрунтується на використанні комплексу економіко-статистичних і аналітичних методів. Проведено структурний аналіз товарної структури експорту аграрної продукції України, порівняльний аналіз регіональних показників виробництва та статистичне групування підприємств за рівнем екологічної сертифікації. Інформаційну основу становлять статистичні дані державних інституцій і галузеві аналітичні матеріали. Результати дослідження демонструють зміну структури аграрного експорту України протягом останніх років. Зафіксовано збільшення частки продукції з підвищеним рівнем переробки та сертифікованої органічної продукції. Виявлено зростання кількості підприємств, які впроваджують міжнародні екологічні стандарти виробництва. Регіональний аналіз показує концентрацію сертифікованих виробників у центральних і західних областях України, тоді як південні регіони демонструють активізацію сертифікації підприємств переробної галузі. Встановлено зв’язок між поширенням екологічної сертифікації та розширенням доступу української аграрної продукції до ринків ЄС. Практичне значення результатів полягає у формуванні підходів до розвитку екологічної сертифікації аграрного виробництва та розширення експорту продукції з підтвердженими стандартами якості. Наукова новизна дослідження полягає у комплексному аналізі взаємозв’язку між екологічною сертифікацією виробництва, регіональною структурою аграрного сектору та динамікою експорту продукції на ринки ЄС. Отримані результати розширюють уявлення про економічні наслідки інтеграції аграрного сектору України до європейського економічного простору.