Ефективність використання засобів боксу для підвищення рівня психофізіологічних показників курсантів механізованих підрозділів - Гулей, Купріян Степанович; Хіменес, Христина Робертівна; Наконечний, Роман Богданович (Академічні візії, 2025)
Анотація. У статті представлено результати педагогічного експерименту, спрямованого на доказове обґрунтування необхідності системного використання засобів боксу в системі спеціальної фізичної підготовки курсантів механізованих підрозділів. Нагальна потреба інтеграції боксу у військово-професійну підготовку зумовлена тим, що саме цей вид єдиноборств найбільш ефективно формує психофізіологічні якості, критично важливі для майбутніх офіцерів, зокрема різні види реагувань, характеристики уваги, завадостійкість та споріднені показники. З урахуванням характеру сучасних бойових дій бокс розглядається не лише як допоміжний засіб тренування, а як важливий елемент підготовки, здатний забезпечити належний рівень функціональної та когнітивної готовності військовослужбовців.Результати педагогічного експерименту засвідчили статистично достовірне покращення всіх досліджуваних показників у курсантів експериментальної групи: час реакції вибору скоротився на 31 мс, показники уваги — більш ніж на 60 мс, завадостійкість — майже на 50 мс, а час реакції розрізнення — на 36 мс (p < 0,05). Порівняно з традиційною підготовкою запропонована програма тренувань із використанням засобів боксу забезпечила значно інтенсивнішу динаміку розвитку когнітивних і сенсомоторних функцій, що проявилося у підвищенні швидкості переробки інформації, зростанні стійкості нервових процесів, покращенні точності моторних дій та здатності курсантів швидко й ефективно реагувати на складні тактичні ситуації.Отримані результати підтверджують високу ефективність і, відповідно, доцільність упровадження засобів боксу в систему спеціальної фізичної підготовки курсантів механізованих підрозділів, оскільки вони сприяють формуванню інтегральної психофізіологічної готовності до виконання бойових завдань у стресових і динамічних умовах сучасних воєнних операцій.