Цифрові інновації як драйвер розвитку та адаптаційної спроможності підприємств у турбулентному економічному середовищі - Котвицька, Наталія Миколаївна; Заславець, Сергій Миколайович; Радєва, Вероніка Максимівна (Академічні візії, 2026)
Анотація. Стаття присвячена дослідженню ролі цифрових інновацій як ключового чинника розвитку та підвищення адаптаційної спроможності підприємств у турбулентному економічному середовищі. Обґрунтовано актуальність теми в умовах цифровізації та зростання нестабільності зовнішнього середовища. Метою є розробка концептуальних засад управління цифровими інноваціями як інструментом адаптації підприємств. Систематизовано теоретичні підходи до визначення цифрових інновацій та їх впливу на конкурентоспроможність і стійкість. Визначено наукову прогалину щодо взаємозв’язку цифрової трансформації та адаптаційної спроможності. Розроблено матрицю цифрової адаптивності підприємств і запропоновано модель управління цифровими інноваціями. Вказує на позитивний вплив цифрових інвестицій на ефективність діяльності підприємств.