Токенізація Startup-проєктів в сфері ІТ: фінансова автономія для бізнесу - Щербатих, Денис Володимирович; Овсієнко, Володимир Володимирович; Космачук, Назар Петрович (Академічні візії, 2026)
Анотація. У статті науково обґрунтовано модель токенізації IT-стартапів як інструменту фінансової автономії. Проаналізовано системні обмеження венчурного капіталу та світовий досвід успішних кейсів (Brave, Helium, Render). Автором розроблено чотирирівневу архітектуру на базі блокчейну Solana із застосуванням стандарту Token-2022, що реалізує принцип «compliance-as-a-code» через Transfer Hook. Доведено високу економічну ефективність моделі: зниження вартості залучення капіталу у 3,3 рази, прискорення фандрейзингу у 5 разів та розширення бази інвесторів у 100 разів при скороченні CAC у 10 разів. Обґрунтовано застосування гібридної юридичної структури (ТОВ+SPV) для мінімізації правових ризиків в умовах очікування MiCA. Визначено три стратегічні горизонти розвитку ринку до 2030 року в контексті конвергенції AI та Web3. Результати формують прикладну дорожню карту для масштабування бізнесу.