Маркетингово-орієнтована стратегія розвитку сільськогосподарських підприємств на ринку соняшнику - Ніценко, Віталій Сергійович; Перевозова, Ірина Володимирівна (Академічні візії, 2026)
Анотація. Стаття аналізує маркетингові стратегії диференціації продукції соняшнику для агропідприємств України в умовах глобальної трансформації ринків та конкуренції. Визначено олігополістичну структуру ринку, де великі компанії забезпечують понад 50% світового виробництва соняшникової олії. Систематизовано п’ять стратегій: високо-олеїнові сорти, органічна сертифікація, холодний віджим, кондитерське насіння та чорне олійне насіння. Критерії сегментації ґрунтуються на географії, доходах споживачів і преміальному ціноутворенні. Реалізація стратегій потребує інвестицій у переробку, міжнародну сертифікацію, розвиток збутових каналів і маркетингових компетенцій. Окреслено виклики, пов’язані з інфраструктурними обмеженнями, дефіцитом енергії та скороченням площ. Результати підтверджують значущість маркетингового підходу для трансформації виробників від постачальників сировини до інноваційних лідерів світового ринку.