Механізми імплементації Prospectus Regulation для підвищення інвестиційної привабливості українських корпоративних цінних паперів - Малюк, Богдан Володимирович (Академічні візії, 2026)
Метою дослідження є комплексний аналіз теоретичних, правових та інституційних засад гармонізації регуляторного середовища ринку капіталу України з європейськими стандартами в умовах трансформації фінансового сектору та євроінтеграції. У процесі дослідження застосовано методи системного, порівняльно-правового та інституційного аналізу для оцінки національної нормативно-правової бази, практик нагляду й функціонування ринкової інфраструктури, а також для виявлення структурних викликів розвитку ринку. У результаті дослідження встановлено, що національна система регулювання демонструє поступове наближення до європейських стандартів, однак зберігає низку системних проблем, зокрема фрагментарність координації між регуляторами, нерівномірність правозастосування, обмежену ліквідність ринку та недостатній рівень участі інституційних інвесторів. Це зумовлює потребу в поглибленні реформ і підвищенні ефективності регуляторних механізмів.Обґрунтовано інтегровану модель трансформації регулювання ринку капіталу, що передбачає поєднання правової модернізації, інституційного посилення, впровадження технологічних інновацій та розвитку конкурентного середовища. Доведено доцільність функціональної адаптації європейських принципів шляхом підвищення прозорості ринку, удосконалення процедур розкриття інформації, посилення захисту прав інвесторів і впровадження цифрових інструментів нагляд. У висновках зазначено, що реалізація запропонованої моделі сприятиме підвищенню ефективності регулювання, зміцненню довіри інвесторів, активізації капіталоутворення та інтеграції фінансової системи України до європейського економічного простору. Подальші дослідження доцільно спрямувати на розроблення прикладних механізмів імплементації європейських стандартів, оцінку ефективності цифровізації нагляду та аналіз впливу гармонізації на розвиток ліквідності й інвестиційної активності ринку.