Особливості бізнес-планування та управління стартапами у межах проєктів у сфері туризму на базі використання мобільних додатків - Семів, Сергій Романович; Франів, Ігор Андрійович (Академічні візії, 2026)
Анотація. У статті досліджено особливості бізнес-планування та управління стартапами у сфері туризму, що реалізуються на основі використання мобільних додатків в умовах цифрової трансформації економіки та активного розвитку travel-tech індустрії. Обґрунтовано, що мобільні застосунки виступають ключовим інструментом створення та доставки туристичних послуг, забезпечуючи інтерактивність, персоналізацію сервісів і доступ до туристичних продуктів у режимі реального часу. Визначено, що специфіка таких стартапів полягає у високому рівні технологічної складності, необхідності постійного оновлення функціоналу, залежності від поведінкових моделей користувачів та швидких змін ринкового середовища.Проаналізовано сучасні підходи до бізнес-планування мобільних туристичних стартапів, зокрема використання методологій Lean Startup, Agile, Business Model Canvas та Customer Development, які дозволяють ефективно тестувати бізнес-гіпотези, розробляти мінімально життєздатні продукти (MVP) і адаптувати бізнес-модель відповідно до зворотного зв’язку користувачів. Обґрунтовано доцільність застосування фінансового моделювання з урахуванням специфіки цифрових продуктів, включаючи витрати на розробку, підтримку та масштабування мобільних додатків, а також формування моделей монетизації (підписка, freemium, комісійні платежі).Визначено роль цифрових інструментів управління, зокрема систем бізнес-аналітики (BI), CRM-платформ, аналітики користувацької поведінки та маркетингових інструментів просування мобільних застосунків (SEO, ASO, SMM, таргетована реклама). Доведено, що використання data-driven підходів дозволяє підвищити ефективність управлінських рішень, оптимізувати клієнтський досвід та забезпечити конкурентні переваги стартапів на ринку туристичних послуг.Особливу увагу приділено практичним аспектам управління проєктами мобільних туристичних стартапів, включаючи планування життєвого циклу продукту, інтеграцію інструментів управління у часову структуру проєкту та використання гнучких підходів для забезпечення швидкого реагування на зміни попиту. У результаті дослідження встановлено, що комплексне поєднання сучасних інструментів бізнес-планування, цифрових технологій і гнучких методологій управління формує ефективну модель розвитку стартапів у сфері туризму, сприяє підвищенню їх інноваційності, конкурентоспроможності та стійкості в умовах глобалізації.