Програмно-нормативна база антидопінгової освіти у спортивних єдиноборствах - Лазурко, Юлія Миколаївна; Пітин, Мар’ян Петрович; Комарова, Тетяна Володимирівна; Семеряк, Зоряна Степанівна; Еделєв, Олександр Сергійович (Академічні візії, 2026)
Анотація. Метою дослідження було оцінити стан програмно-нормативного забезпечення антидопінгової освіти у спортивних єдиноборствах на основі аналізу навчальних програм дитячо-юнацьких спортивних шкіл (ДЮСШ), спеціалізованих дитячо-юнацьких шкіл олімпійського резерву (СДЮСШОР) та шкіл вищої спортивної майстерності (ШВСМ). Для досягнення поставленої мети застосовано метод систематичного контент-аналізу навчальних програм з різних видів єдиноборств,проаналізовано 38 програм, зокрема фехтування, тхеквондо (WTF), кіокушинкай карате, кікбоксинг (WKA, WAKO) та козацького двобою. У ході дослідження встановлено, що антидопінгова тематика у змісті навчальних програм представлена фрагментарно та нерівномірно. У більшості випадків вона обмежується загальними положеннями щодо заборонених речовин і відповідальності спортсмена без належного розкриття практичних аспектів, таких як процедура допінг-контролю, принцип суворої відповідальності, ризики ненавмисного порушення антидопінгових правил, а також формування навичок безпечного використання лікарських засобів і харчових добавок.Встановлено, що відсутність системного підходу до антидопінгової освіти ускладнює формування у юних спортсменів цілісного уявлення про принципи «чистого спорту» та знижує ефективність профілактики допінгових порушень. Особливої актуальності ця проблема набуває у видах спорту з ваговими категоріями, де існують підвищені ризики використання заборонених засобів з метою регуляції маси тіла та підвищення спортивної результативності. Результати дослідження свідчать про необхідність оновлення та уніфікації змісту навчальних програм із обов’язковою інтеграцією системної антидопінгової освіти, що поєднує теоретичні знання та практичні навички. Це сприятиме підвищенню рівня обізнаності та відповідальності спортсменів, формуванню стійких етичних установок і забезпеченню відповідності національної системи підготовки сучасним міжнародним стандартам. Отримані результати можуть бути використані для розробки методичних рекомендацій щодо вдосконалення антидопінгової освіти у спортивних єдиноборствах та підвищення ефективності превентивної роботи у дитячо-юнацькому спорті.